FORMÅL
Grundlaget for Fællesbestyrelsens arbejde er den til enhver tid gældende styrelses-vedtægt for skolerne og dagtilbuddene i Ringkøbing-Skjern Kommune, dog med afsæt i nedenstående lokale forretningsorden. Endvidere indeholdes valgproceduren i nærværende forretningsorden.
FÆLLESBESTYRELSENS SAMMENSÆTNING
• 4 forældrerepræsentanter fra skolen
• 3 forældrerepræsentanter fra dagtilbuddet
• 1 medarbejderrepræsentant fra skolen
• 1 medarbejderrepræsentant fra dagtilbuddet
• 2 suppleanter,1 fra hvert område
Skolens leder og dagtilbudslederen deltager i bestyrelsesmøderne uden stemmeret.
GENNEMFØRELSE AF VALGET
Fællesbestyrelsen har ansvaret for gennemførelse af valget, som skal afvikles senest ved udgangen af maj måned i de år, hvor der afholdes valg (lige år).
VARSEL OG DAGSORDENEN
Der indkaldes til valgmøde med mindst 14 dages varsel og dagsordenen skal som minimum indeholde følgende punkter:
a) Valg af ordstyrer
b) Valg af 2 stemmetællere
c) Gennemgang af valgprocedure
d) Gennemgang af opstillingsliste
e) Valg af medlemmer og suppleanter
KANDIDATER
Kandidater opstilles før eller under mødet ved henvendelse til skolelederen. Kandidater kan ved forhindret fremmøde også skriftligt tilkendegive sit kandidatur.
STEMMES PÅ
Der stemmes på lige så mange personer, som det antal medlemmer, der skal vælges
STEMMERET OG ER VALGBAR
Man har stemmeret og er valgbar som forældrerepræsentant i fællesbestyrelsen, når man har børn i dagtilbud eller skolen pr. 1. august i det kommende skoleår.
FORÆLDREREPRÆSENTANTERNE VÆLGES FOR
Forældrerepræsentanterne vælges for en 2-årig periode.
NYVALGTE FÆLLESBESTYRELSESMEDLEMMER
På den nyvalgte Fællesbestyrelses første møde vælges blandt de forældrevalgte medlemmer én formand og én næstformand ved bundet flertalsvalg. Derudover vælges:
a) Repræsentanter til Folkeskolernes samråd og Dialogforum
b) 1 repræsentant til Aktiv Faster
MØDERÆKKE
Der aftales en møderække for et helt skoleår på det første møde i august
VALG AF REFERENT
Der vælges en referent for et år ad gangen. Denne fører referat fra møderne. Referatet skal gengive input og overvejelser, der ligger bag de beslutninger, der træffes på møderne. I referatet anføres, hvilke medlemmer der var til stede til mødet. Referatet godkendes ved mødets slutning. Til hjemmesiden udarbejdes endvidere et beslutningsreferat.
FASTSÆTTELSE AF DAGSORDEN
Formanden fastsætter dagsorden i samarbejde med helhedsleder og dagtilbudsleder og udsender denne samt eventuelle bilag til medlemmerne en uge inden mødet.
PUNKTER TILFØJELSE TIL DAGSORDENEN
Såfremt medlemmer ønsker punkter tilført dagsordenen, skal det meddeles formanden senest 8 dage før mødet.
INDKALDES TIL EKSTRAORDINÆRE MØDER
Der kan af indkaldes til ekstraordinære møder med kort varsel med underretning om hvilke sager, der skal behandles, når formanden indkalder eller når 1/3 af bestyrelsen ønsker det med angivelse af punkter i dagsordenen.
MØDE LEDER
Det er formanden, som leder møderne, herunder forhandlinger og afstemningerne. Formanden sørger for, at beslutningerne dokumenteres.
ORDSTYRER
Næstformanden er ordstyrer og koordinerer talerækken.
BESLUTNINGSDYGTIG
Fællesbestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af de stemmeberettigede medlemmer er til stede.
BESLUTNINGER
Det tilstræbes, at beslutninger træffes i enighed på baggrund af dialogen i bestyrelsen. Hvis der stemmes, træffes beslutningen ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. Medlemmerne kan kun deltage i afstemninger, når de personligt er til stede. Beslutninger, der alene har betydning for dagtilbuddets eller fritidshjemmets virksomhed, træffes af de medlemmer af den fælles bestyrelse, der er repræsentanter for dagtilbuddet eller fritidshjemmet. Forældrerepræsentanter for dagtilbuddet eller fritidshjemmet skal udgøre flertallet ved sådanne beslutninger. Beslutninger, der alene har betydning for skolens virksomhed, træffes af de medlemmer af den fælles bestyrelse, der er repræsentanter for skolen. Forældrerepræsentanter for skolen skal udgøre flertallet ved sådanne beslutninger.
MØDEPLIGT
Medlemmerne har mødepligt og afbud meddeles formanden i god tid.
FÆLLESBESTYRELSENS MØDER ER LUKKEDE
Fællesbestyrelsens møder er lukkede møder og omfattet af tavshedspligt. Fra møderne kan der refereres egne standpunkter og resultater af afstemninger.
REFERATER
Referater fra møderne lægges efter mødets afholdelse på hjemmesiden.
FÆLLESBESTYRELSEN KAN INDBYDE ANDRE TIL AT DELTAGE I MØDERNE
Fællesbestyrelsen kan indbyde andre til at deltage i møderne, når der behandles spørgsmål af særlig interesse. Afgørelse herom træffes af formanden og helhedslederen.
ÅRLIG BERETNING
Fællesbestyrelsen udfærdiger en årlig beretning, som udsendes til alle forældre efter årsmødet.
SUPPLEANTEN
I tilfælde af at et medlem igennem et længere tidsrum er fraværende, indkaldes suppleanten. Det kunne f.eks. gælde, hvis et medlem går på barsel.
ÆNDRING I FORRETNINGSORDENEN
Forretningsordenen kan ændres, når der er flertal herfor.
FÆLLESBESTYRELSENS OVERORDNEDE FORMÅL
Fællesbestyrelsens overordnede formål hænger sammen med Børne- og Familieudvalgets vision for området: ”NATURENS RIGE Liv og udvikling i nærheden. Ringkøbing-Skjern Kommune giver plads til det gode børne- og ungeliv. Her er det sundt og trygt at vokse op. Her passer vi på naturen og tager ansvar for hinandens trivsel, læring og dannelse. Sammen skaber vi de nære fællesskaber, som er grundlaget for udvikling af kreative og kompetente samfundsborgere. For at skabe de bedste rammer for børn og unge samarbejder vi på tværs gennem tillidsfulde relationer, sætter tidligt ind og dyrker mulighederne frem for begrænsningerne”.
I BESTYRELSEN HAR VI VISIONEN
I bestyrelsen har vi visionen, at Børnesporet med stærke relationer, omsorg og høj faglighed er førstevalget for områdets familier. Missionen er at skabe robuste børn, der finder sin egen plads i det foranderlige samfund, de bliver en del af resten af livet.
BESTYRELSENS ANSVARSOMRÅDER ER AT:
- Være repræsentanter og talerør for alle forældre og kunne varetage hele forældregruppens ønsker.
- Være positive ambassadører for Børnesporet samt være med til at fortælle de gode historier.
- Være i dialog med politikere og forvaltning via de officielle kanaler, herunder høringssvar, drøfte politiske beslutninger og deltage i diverse fora.
- Hjælpe til og være foregangsmand/kvinde omkring praktiske opgaver og arrangementer til f.eks. sommerfest, arbejdsdage, søgning af fonde m.m.
- Være opmærksom på miljøet og stemningen i Børnesporet.
- Udarbejde div. pædagogiske principper
- Føre tilsyn med næsten alle dele af skolens virksomhed iht. Folkeskoleloven.
- Være med til at drøfte nye tiltag og udvikling inden for den økonomiske ramme.
- I bestyrelsen drøftes ikke personsager, hverken børn, forældre eller personale.
BEHANDLET OG GODKENDT PÅ BESTYRELSESMØDET D. 11. MARTS 2024